top of page

CASTRATIE

STERILISATIE

Castratie van de kater en sterilisatie van de poes zijn twee zeer vaak voorkomende operaties. In principe voeren wij deze operaties uit vanaf de leeftijd van 6 maanden. In sommige gevallen zullen wij u adviseren om dit eerder of later te laten plaatsvinden. Dit wordt natuurlijk met u overlegd.

 

Katers worden meestal gecastreerd omdat hun urine op een bepaald moment erg sterk begint te ruiken - de zogenaamde katerlucht - en omdat de meeste ongecastreerde katers de neiging hebben hun territorium af te bakenen door te gaan sproeien. Dit is het afzetten van hun geur door middel van urinesporen, iets wat wij in huis natuurlijk zeer ongewenst vinden. Daarnaast zal de kater door castratie minder de neiging krijgen zijn territorium te verdedigen en er dus minder risico zijn op het oplopen van vechtwonden, abcessen en besmettelijke aandoeningen, zoals kattenaids en kattenleucose. Ook loopt de kater, doordat hij dichter bij huis blijft, minder risico te worden aangereden.

 

Niet-gesteriliseerde poezen worden krols, waarbij ze een behoorlijk stemgeluid kunnen produceren. Ook gaan ze vaak in huis plassen om hun geur af te zetten en zo katers te lokken.

Bij een sterilisatie - feitelijk castratie - van de poes worden via een klein sneetje van nog geen centimeter in de buikwand  beide eierstokken verwijderd. Omdat deze snede zo klein is, is er bij de poes geen voordeel van een laparoscopische sterilisatie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de voordelen bij een grote hond.

 

De poezen hoeven bij ons ook geen stressveroorzakende kap op of pakje aan. Het wondje wordt nl. onderhuids gehecht, er zijn dus geen hechtingen aan de buitenzijde aanwezig, en u hoeft ook niet terug om deze te laten verwijderen. Uiteraard mag u de wond te allen tijde laten controleren als u zich zorgen maakt.

Na de sterilisatie wordt de poes niet meer krols en krijgt ze ook geen baarmoederontsteking meer. Tevens is de kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren sterk afgenomen en loopt ook de poes, net als de kater, minder risico op kattenaids en -leucose.

 

Naast de voordelen van castratie  en sterilisatie voor de individuele kat voorkomt u hiermee ook een steeds groter wordende zwerfkattenpopulatie.

bottom of page