BEL ONS: 035 - 73 70 425
NIEUWEWEG 14 A, 3765 GD, SOEST
SPOED: 0900 222 3000
FIV
Het kattenaids virus (Feline immunodeficiëntie virus) is een virus dat vergelijkbaar is met het aids virus bij de mens. De mens kan niet besmet worden met het FIV-virus. Het virus is echter wel besmettelijk voor katten.
Het virus wordt met name overgedragen via bijt- en vechtwonden en tijdens de dekking. De ziekte zien we dan ook het meest bij ongecastreerde katers. Een kat wordt soms pas maanden of jaren na besmetting ziek. Vaak is er een combinatie van klachten die gepaard gaan met ontstekingen in het lichaam, als gevolg van een verminderde weerstand. Ook kunnen tumoren (maligne lymfoom) ontstaan.
Middels bloedonderzoek kan in de kliniek worden vastgesteld of er sprake is van een FIV-besmetting. Bij katten jonger dan 6 maanden kan deze test positief zijn terwijl ze niet besmet zijn, deze kittens moeten op latere leeftijd altijd hertest worden. FIV is niet te genezen. Katten die besmet zijn, dus positief testen, zonder ziekteverschijnselen kunnen met een goede verzorging echter nog langere tijd (jaren) in goede gezondheid leven.
Katten met FIV moeten wel binnen gehouden worden om te voorkomen dat ze andere katten besmetten. Alle katten die vrij buiten lopen hebben het risico om besmet te raken met het FIV virus. Echter, door de kat te castreren is het risico op besmetting klein. Door de goede diergeneeskundige zorg en het aanpakken van het zwerfkattenprobleem komt FIV gelukkig steeds minder voor.