top of page

CHIPPEN

 

Het is in Nederland (nog) niet verplicht om je kat te laten chippen.

Toch is het belangrijk én verstandig je kat te laten chippen en registreren.

Veel zoekgeraakte en nooit terugbezorgde katten…

Elk jaar komen veel katten in het asiel terecht, en vaak gaat dat om katten die zwervend zijn aangetroffen. In 2011 kwamen alleen al bij de asielen van de Dierenbescherming 24107 zwerfkatten binnen. Omdat een groot deel van de katten niet gechipt is of omdat de registratie niet goed is bijgehouden, kunnen deze vaak niet worden terugbezorgd bij hun eigenaar. Slechts 3373 katten (14%) konden door de Dierenbescherming met hun eigenaar worden herenigd!

Behalve bij de asielen van de Dierenbescherming komen ook bij diverse andere opvangen gevonden katten binnen die niet terugbezorgd kunnen worden. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat mensen die een kat vinden die niet gechipt blijkt  te zijn, de kat zelf houden. Het totale aantal zoekgeraakte en nooit terugbezorgde katten is dus nog groter.

Voorkom dat je jouw kat op zo’n manier verliest: laat hem of haar chippen, laat het chipnummer registreren en zorg ervoor dat je die registratie ook aanpast als er iets wijzigt in je adresgegevens of telefoonnummer.

Ook voor ‘binnenkatten’!

Ook voor katten die normaal gesproken binnen wonen, is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. De kans dat de kat op straat belandt is weliswaar niet groot, maar toch is een ontsnapping door een openstaande deur of door een raam bepaald niet denkbeeldig. En dan blijkt dat het oriëntatievermogen van de kat stukken minder is dan dat van katten die regelmatig buiten komen. Juist deze ontsnapte binnenkatten hebben dus moeite met het terugvinden van hun huis en lopen grote kans om te gaan zwerven.

bron: www.chipjedier.nl

 

Een chip of transponder is een klein staafje van 13 mm lang en 2 mm breed en wordt door middel van een injectienaald onder de huid aangebracht. Uw kat hoeft hiervoor niet onder narcose.

De chip heeft een nummer, waar uw telefoonnummer weer aan gekoppeld wordt. Als de kat gevonden wordt kan de chip met uw telefoonnummer worden uitgelezen en kan uw kat weer snel met u herenigd worden. Chippen kan gewoon tijdens een consult, de registratie regelen wij voor u.

bottom of page