top of page
Voeding van de kat

 

Een goed uitgebalanceerde voeding is belangrijk, zeker voor opgroeiende dieren. Er zijn speciale kitten- en volwassen kattenbrokken die voldoen aan alle eisen. Van een goede kwaliteit voeding hoeft vaak niet zoveel gegeven te worden en de kat heeft vaak minder ontlasting.

 

Ook kan ervoor gekozen worden om een volwassen kat vleesvoeding te geven. Er is veel te doen om het voeren van vers vlees. Het is prima een volwassen kat op verse vleesvoeding te zetten mits men rekening houdt het onderstaande. Ten eerste zijn helaas veel versvleesdiëten niet goed uitgebalanceerd. Een kat stelt veel hogere eisen aan een goede kwaliteit voeding dan bijvoorbeeld een hond. Bij tekorten, aan bijvoorbeeld taurine, kunnen ernstige afwijkingen ontstaan zoals bijvoorbeeld hartproblemen. Het is daarom van belang goed na te gaan of een voeding juist is uitgebalanceerd. Een versvleesdieet kan ook worden aangevuld met een mineraalsupplement, om zeker te zijn dat er geen sprake is van een deficiënte voeding.

 

Verder bevat het verse vlees zeer vaak schadelijke bacteriën zoals salmonella of parasieten, bijvoorbeeld toxoplasma, die met name voor de mens schadelijk kunnen zijn. Via het wassen met de tong komen deze bacteriën ook in de vacht van de kat waarna met aaien de eigenaar in contact kan komen met deze bacteriën. Wij raden dus gezinnen met kleine kinderen of mensen met een verminderde weerstand af om de kat vers vlees te geven. Niet om de gezondheid van de kat, maar om te voorkomen dat leden van het gezin ernstig ziek worden.

 

bottom of page