top of page
Vachtverzorging / klitten bij de kat

 

Zowel kortharige als langharige katten kunnen problemen krijgen met de vacht. Zo kan het zijn dat de kat moeilijk door de rui heen komt en dus slecht in de vacht gaan zitten. Het gevolg is het ontstaan van klitten of vervilting van de vacht.

 

Vaak is er een reden voor het feit dat de kat zijn vacht slecht verzorgt. Pijn bij oudere katten, bijvoorbeeld als gevolg van artrose van de gewrichten, maar ook overgewicht kunnen een reden zijn. Katten wassen zichzelf door de stramheid minder waardoor eerder klitten kunnen ontstaan.

 

Bij langharige katten zien we vaker klitten zonder dat daar een medische oorzaak voor is. Langharige katten moeten met regelmaat gekamd worden om klitten te voorkomen (zie ook het stukje over trimmen). Met name in de oksels, liezen en onder de oren zien we vaak klitjes. Het beste is om hiervoor een zachte borstel of grove kam te gebruiken en zeker geen kam die de haren wegsnijdt. Ook is er klittenspray die het makkelijker maakt om de klitten uit te kammen. Zowel klitten als vervilting van de vacht zijn erg pijnlijk voor de kat, en moeten dus zoveel mogelijk voorkomen worden. Soms kunnen de klitten uitgekamd worden, in andere gevallen kunnen ze worden weggeschoren.

 

Het is dus belangrijk om te kijken wat de oorzaak is van de slechte vachtverzorging. Oude katten met artrose bijvoorbeeld knappen vaak enorm op van pijnmedicatie en gaan ook weer veel beter in de vacht zitten.

 

bottom of page