top of page

Kattenaids, wie, wat, waar en hoe.


Kattenaids? "Ik wist niet dat katten ook AIDS kunnen krijgen", is een veelgehoorde opmerking. Meestal vrij snel gevolgd door de vraag of het ook besmettelijk is voor mensen.

Katten kunnen inderdaad besmet raken met FIV, het Feline Immunodeficiëntie Virus, maar het is niet besmettelijk voor mensen. Wél voor andere katten. Het virus wordt overgedragen door vechten en door seksueel contact, dus door dekkingen. En hoewel het relatief onbekend is bij veel mensen, is bij een onderzoek onder asielkatten gebleken dat ongeveer 8% besmet is met dit virus. Best een hoog percentage dus.

Veel katten die besmet zijn, kunnen nog jaren doorleven zonder symptomen te krijgen. Veelvoorkomende verschijnselen zijn chronische ontstekingen in de bek, chronische ontstekingen aan andere organen, grote lymfeknopen en gewichtsverlies. Deze verschijnselen kunnen natuurlijk bij heel veel verschillende ziektes optreden en zijn niet typisch voor FIV!

Om te controleren of een kat besmet is met dit virus, kun je een bloedonderzoek doen. In de kliniek maken wij gebruik van een zeer betrouwbare sneltest, waardoor je in slechts 10 minuten een uitslag hebt. Eventueel kunnen wij bij twijfel over de uitslag nog bloed naar het laboratorium sturen. Kittens kunnen tot de leeftijd van 6 maanden positief uit de test komen, omdat ze via de moedermelk antistoffen tegen het virus binnen hebben gekregen. Dus positief geteste kittens moeten na de leeftijd van 6 maanden opnieuw getest worden.

Heel belangrijk in de preventie van de verdere verspreiding van het virus is, dat alle poezen en katers die vrij buiten lopen gecastreerd zijn. Dit vermindert agressief gedrag en ook dekkingen behoren tot het verleden. Bijkomend voordeel is dat je ook direct helpt om het aantal zwerfkatten te beperken. Katten die positief uit de test komen en verder geen symptomen hebben, zullen niet meer vrij op straat mogen lopen.

In huishoudens met meerdere katten hoef je niet snel bang te zijn dat de katten elkaar besmetten, zolang de relatie tussen de katten goed is. Dus als er niet gevochten wordt. Het virus wordt namelijk niet overgedragen door sociaal contact, dus elkaar wassen, of door het eten en drinken uit dezelfde bakjes.

Het zou heel fijn zijn als alle asieldieren die een zwervend bestaan geleefd hebben, ook standaard getest zouden worden op dit (en andere) virus(sen). Helaas gebeurt dit nog heel erg weinig en worden zo soms positieve dieren weer vrij op straat gelaten, of bij negatieve dieren in huis geplaatst.


bottom of page