top of page

'De Sjaak'


Het is woensdag als de telefoon gaat en ik een bezorgde eigenaresse aan de lijn heb. Het gaat niet zo goed met hun zwarte kater, want zijn oog ziet er slecht uit. Er hangt een heel stuk los, is de boodschap. Natuurlijk mag mevrouw direct komen, met ogen moet je soms heel snel handelen om erger en eventueel onherstelbare schade te voorkomen. Als de kater, Sjaak genaamd, op de kliniek is, zien we duidelijk dat het onderooglid over een flink deel loshangt. Bovendien zien we iets uitsteken tussen de oogbol en het ooglid. We besluiten om Sjaak onder narcose te brengen om een en ander goed te kunnen inspecteren en te voorkomen dat we door een eventueel onverwachte beweging de schade groter maken.

Het uitstekende stukje blijkt een nagel van een niet zo bevriende soortgenoot te zijn. Gelukkig zit deze vast in het slijmvlies van het ooglid en niet in de oogbol zelf. Als we de nagel verwijderd hebben en alles goed hebben schoongemaakt, wordt duidelijk dat zijn ooglid flink beschadigd is.

Het is over een behoorlijk groot deel losgescheurd. De wond begint al in de binnenste ooghoek van het bovenooglid en loopt door tot halverwege het onderooglid. Daarbij is door de scherpe nagel ook de afvoergang van de traanbuis doorgesneden. Dit betekent dat Sjaak altijd een traanoog over zal houden aan zijn onderonsje met de buurtgenoot. We brengen het ooglid weer op zijn plaats en zetten het met heel wat hechtingen vast. Helaas voor Sjaak moet hij de komende tijd een kap op om te voorkomen dat hij zijn hechtingen weer los poetst. Dat risico kunnen we niet nemen. Als hij na 2 weken op controle komt, kunnen de hechtingen verwijderd worden en mag zijn kap af. De geringe zwelling die nog aanwezig is, zal vanzelf verdwijnen en Sjaak kan weer verder gaan genieten van het leven zonder kap.


bottom of page