top of page

Werken voor je brokjes


Voedselverrijking. Een woord dat je steeds vaker ziet in diverse (wetenschappelijke) artikelen en tijdschriften. Het heeft niets te maken met het toevoegen van vitamines en mineralen aan de voeding, maar alles met het stimuleren van uw kat om voedsel te bemachtigen. Voedselverrijking wordt al langer toegepast in dierentuinen om de dieren bezig te laten zijn met hun natuurlijke gedrag. Katten moesten van oudsher jagen om aan hun eten te komen. De meeste van onze huiskatten krijgen echter hun eten voorgeschoteld zonder hier iets voor te hoeven doen. Eigenlijk heel erg saai dus. Het goede nieuws is dat u als eigenaar daar iets aan kunt doen! U kunt uw kat laten werken voor de brokjes.​​ Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door brokjes door de kamer te gooien, ze te verstoppen op diverse plekken in huis, ze in een voercilinder te stoppen of in een voerbak waar ze uit gehengeld moeten worden. U kunt zelf allerlei 'voerpuzzels' maken, of u kunt kant-en-klare exemplaren kopen. Er zijn inmiddels ook wetenschappelijke artikelen die niet alleen het nut van voedselverrijking bij de preventie en behandeling van overgewicht beschrijven, maar ook het positieve effect op bijvoorbeeld stressgerelateerd gedrag. Zoals in huis plassen, onderlinge agressie, angst, of overmatig likken waardoor kaalheid kan ontstaan.* In principe kan elke kat leren puzzelen. Het is alleen niet geschikt voor zieke dieren of hele jonge kittens. Er zijn ook diverse Facebookpagina's met tips en ideeën voor voedselverrijking, maar u kunt natuurlijk altijd bij ons binnen lopen. Wij hebben verschillende voorbeelden in huis. *Het is belangrijk om eerst medische oorzaken voor afwijkend gedrag uit te laten sluiten door uw dierenarts.


bottom of page