top of page

Klaartje, een kwestie van leeftijd?


Dit is Klaartje, een poesje van ruim 14 jaar. Klaartje kwam een aantal maanden geleden bij ons op bezoek om haar nagels te laten knippen. En hoewel ze al wat ouder was, had de eigenaar niet het idee dat er iets met haar aan de hand was. Ze at en dronk immers prima en was voor haar leeftijd ook nog redelijk speels. Misschien dat ze wel een beetje was afgevallen, maar ja, ze werd ook een dagje ouder. Dus dat verontrustte de eigenaar niet echt. Zeker niet omdat ze zich verder ook niet ziek gedroeg.

4 maanden later kwam Klaartje weer, maar nu omdat ze toch wel flink afgevallen was ondanks dat ze nog steeds heel goed at. Ook ademde ze ineens af en toe met haar bekje open, iets wat de eigenaar echt wel zorgen baarde. Klaartje was inmiddels inderdaad behoorlijk afgevallen en zag er ook wat gespannen uit. Ze ademde heel snel, soms ook met haar bekje open en had een hele snelle hartslag. Sneller ook dan je mag verwachten in de spreekkamer bij de dierenarts. De rest van het lichamelijk onderzoek was niet afwijkend, dus een directe oorzaak voor haar vermageren en de benauwdheid werd niet gevonden. Ook de röntgenfoto's van hart en longen waren prima in orde. Het bloedonderzoek van Klaartje was echter niet zo mooi. Klaartje bleek een veel te snel werkende schildklier te hebben. Gelukkig is dit een aandoening die goed te behandelen en zelfs (in veel gevallen) te genezen is. Als je er tenminste op tijd bij bent. Want hoe langer het probleem onbehandeld blijft hoe groter de negatieve effecten op het lichaam en vooral ook op het hart. Klaartje kwam nog op tijd en 3 weken later was haar hartslag al een stuk rustiger, ademde ze weer normaal en ook was ze al een pond aangekomen. Dat is ruim 15% van haar lichaamsgewicht! Het bloedonderzoek toonde dat haar schildklierwaarde nu ook heel netjes was. De eigenaar was heel erg blij dat het zo goed ging met zijn lieve Klaartje.

Helaas zijn er heel veel 'KIaartjes' waarvoor de hulp niet op tijd komt. Vooral omdat de eigenaar niet ziet dat de kat ziek is; ze eet nog goed, drinkt goed en is vaak ook heel levendig. En dat ze vermagert wordt dan vaak toegeschreven aan het ouder worden.

Wij zien veel van deze katten pas in een heel laat stadium, waardoor het heel moeilijk is om ze weer beter te krijgen. Soms is het lichaam al zo verzwakt dat behandeling helemaal niet meer mogelijk is en ervoor gekozen moet worden om de kat in te laten slapen.

Ook een kat die ineens kieskeurig wordt is reden tot zorg. Dus heeft u een (oudere) kat die niet ziek lijkt maar wel dunner wordt, maak dan een afspraak bij de dierenarts. Het is best mogelijk dat ze een aandoening heeft die goed te behandelen is.


bottom of page