top of page

Karel heeft "schelpjes op zijn ogen"


Zaterdagochtend, meneer Pol heeft een afspraak gemaakt voor kater Karel. Sinds enige tijd heeft deze vrolijke 4-jarige kater een aandoening die de eigenaar beschrijft als 'schelpjes op zijn ogen'. Als Karel zijn mandje uitstapt, snap ik goed wat de eigenaar bedoeld. Op beide ogen is een roze-wit beslag zichtbaar. Karel lijkt er verder niet al te veel last van te hebben, want hij houdt beide ogen goed open. Daarbij is ook zijn gedrag en eetlust niet veranderd. Na het aanbrengen van een speciale kleurstof blijkt dat het hoornvlies zelf niet beschadigd is. De meest waarschijnlijke diagnose is dat Karel een aandoening heeft die bekendstaat als eosinofiele keratitis. Hierbij vindt er groei plaats van eosinofielen, een bepaald type witte bloedcel, op het hoornvlies. Deze eosinofielen spelen vaak een rol bij diverse overgevoeligheidsreacties en allergieën. Karel kreeg speciale oogdruppels voorgeschreven om deze reacties te onderdrukken. Toen hij 10 dagen later op controle kwam was de verbetering spectaculair te noemen! Vaak zien we wel dat de problemen weer terugkomen. De eigenaar houdt karel zijn ogen scherp in de gaten.


bottom of page