top of page

Joepie zit een beetje "in de knoop"


Joepie, een kruising Noorse Boskat van 12 jaar, wil sinds enkele dagen niet eten. Zijn eigenaar is erg bezorgd, want Joepie is normaal een echte bourgondiër. Bovendien is hij nu ook veel te rustig en hij slaapt de hele dag. Bij het lichamelijk onderzoek werd al snel duidelijk dat Joepie zijn klachten veroorzaakt werden door een dikte in zijn buik. Omdat uit aanvullend onderzoek niet duidelijk werd wat de oorzaak was van de dikte werd er een kijkoperatie uitgevoerd. Hieruit bleek dat Joepie een darminvaginatie had. Bij een invaginatie schuift een deel van de darm in het daar achter gelegen deel. Hierbij worden bloedvaten afgekneld en zal het betrokken darmdeel gaan opzwellen. Uiteindelijk kan het gehele darmdeel afsterven en zal de darminhoud in de buik terecht komen, waardoor een buikvliesontsteking ontstaat. Het is een aandoening die we vaker zien bij jonge dieren. De oorzaken lopen uiteen van wormbesmetting, vreemde voorwerpen die opgegeten zijn tot diarree en tumoren. Bij Joepie waren we er gelukkig nog op tijd bij. Het zieke darmgedeelte werd verwijderd en de darmen werden weer netjes aan elkaar gehecht. Een duidelijke oorzaak voor het ontstaan is bij hem niet gevonden.

Joepie herstelde gelukkig voorspoedig en zonder complicaties. Inmiddels eet hij weer

met smaak zijn bakjes leeg!


bottom of page