top of page

Een niet genezend wondje


Teau is een lieve dame van ruim 13 jaar. Sinds een jaar heeft zij een wondje boven haar oog dat maar niet wil genezen. Er zijn al diverse soorten antibiotica en zalfjes gebruikt, waarbij het telkens wel minder werd, maar het kwam ook steeds weer terug. De eigenaar zou toch wel graag zien dat het probleem voor Teau opgelost werd, want ze had er ook zichtbaar last van. De vacht aan de binnenkant van haar voorpootje was helemaal verkleurd van het vele wassen dat ze deed. En zo kwam Teau bij ons op consult. Het was vrij snel duidelijk dat het probleem niet alleen bij het bovenooglid aanwezig was. Ook het onderooglid was verdikt en zelfs het derde ooglid leek betrokken in het proces. Besloten werd om een biopt te nemen van het bovenooglid en dit in te sturen voor weefselonderzoek. Zo kan bepaald worden met wat voor weefsel we te maken hebben. Helaas was ons vermoeden juist en hadden we te maken met een kwaadaardige tumor. Gelukkig wel een die niet snel uitzaait.

Bij wondjes die slecht genezen moet je altijd denken aan de mogelijkheid van een tumor. Zo zien we bijvoorbeeld ook vaak korstjes en slecht genezende wondjes op de oorschelpen en neus van witte katten. Dit betreft vaak een plaveiselcelcarcinoom. De kans hierop kan je verkleinen door de witte en licht gekleurde oren en neus van de kat in te smeren met speciale zonnebrandcrème.

Bij Teau hebben we besloten tot een operatie, waarbij we helaas ook haar oog moesten verwijderen om de volledige tumor weg te kunnen halen. Dat is natuurlijk behoorlijk ingrijpend, maar in haar geval de enige optie met kans op volledige genezing. Na 14 dagen kwam deze krasse senior op controle en hebben we haar hechtingen verwijderd. De wond was keurig genezen en Teau had zich al bijna helemaal aangepast aan haar 'handicap'. Chapeau Teau!


bottom of page