top of page

Liefde op het eerste gezicht.


Deze maand Jos en Jip als ‘patiënt van de maand’. Patiënt in die zin dat de beide heren bij ons in de Kattenkliniek komen voor hun vaccinaties en andere preventieve zorg, beide gelukkig blakend van gezondheid.

Jos, een gecastreerde kater van ruim 1 jaar oud, was voorheen de enige kat des huizes. Sinds kort is kleine Jip, ook een kater, daarbij gekomen. Vanaf dag 1 liefde op het eerste gezicht. Zoals ook op de foto te zien. Katten die tegen elkaar aan slapen en elkaar wassen zijn echte maatjes.

Het is echter helemaal niet zo vanzelfsprekend dat een nieuw geïntroduceerde kat met open armen wordt ontvangen door de andere kat(ten) in huis. Katten zijn van nature solitair levende dieren. Nou leven vele katten bij ons met meerdere soortgenoten in harmonie in huis. Ook zijn er katten die elkaar als het ware gedogen. De meeste katten gaan van nature een confrontatie en dus conflict uit de weg. Maar er zijn helaas ook schrijnende voorbeelden van katten die noodgedwongen samen onder een dak moeten leven. Katten die dus echt niet met elkaar overweg kunnen. Waarbij ze erg veel stress kunnen ervaren. Ga maar eens na hoe het voor ons zou zijn als je met iemand in huis moet wonen waar je totaal niet mee overweg kan. En waarmee je alles moet delen.

Helaas wordt dit niet altijd gezien en wordt gedacht dat de kat niet gezellig is, geen schootkat is of liever de dag buiten doorbrengt. Met soms gedragsproblemen als in huis plassen als gevolg.

Gelukkig zijn er wel een heel aantal maatregelen die genomen kunnen worden om de introductie van een nieuwe kat zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hieronder zullen we er een aantal bespreken, mocht de introductie niet zo soepel verlopen als bij onze Jos en Jip.

1.Aanpassingen in het territorium van de kat. Het territorium is belangrijk voor de kat. Binnen dit territorium bevindt zich de voor de kat veilige ruimte met alle bronnen die hij nodig heeft (eten / water / slaapplek en kattenbak). Het optimaliseren hiervan kan soms problemen tussen katten voorkomen / verhelpen. Zorg dus voor meerdere kattenbakken in meerdere vertrekken. Zorg voor meerdere waterbakken in huis en zorg dat elke kat zijn eigen voerbakje heeft. Zorg ook voor voldoende (hoge) ligplekjes in huis, zodat er geen strijd is om die ene fijne plek bovenop de kattenkrabpaal. Simpele maatregelen, maar deze kunnen echt een groot verschil maken voor de katten.

2.Feliway Friends. Sinds kort is er van Feliway een variant die kan worden ingezet bij problemen tussen katten onderling. Deze feromonen hebben een rustgevende uitwerking en helpen spanningen tussen katten in huis te verminderen.

3.Zylkene. Een natuurlijk voedingssupplement dat de stress bij katten helpt te verminderen en waardoor ze makkelijker met een veranderende situatie om kunnen gaan. Dit smakelijke poeder kan door de voeding gegeven worden.

Met wat aanpassingen in huis kunnen zo spanningen in een huishouden met meerdere katten zoveel mogelijk worden voorkomen. (Dit zijn slechts enkele algemene tips; voor uitgebreider advies op maat kunt u uiteraard contact met ons opnemen)


bottom of page