top of page

Toosje, een verhaal zonder staartje


Toosje, een mooie jonge dame uit het asiel, kwam op een dag thuis met een pijnlijke achterhand en een staart die slap naar beneden hing. Verder wilde ze eigenlijk alleen maar slapen en ook in eten toonde zij geen interesse. Bij het lichamelijk onderzoek op de kliniek werd duidelijk dat Toosje geen gevoel meer in haar volledig verlamde staart had. En bij het begin van de staart werd een duidelijke verlaging gevoeld in de wervels. De röntgenfoto die we gemaakt hebben, liet heel duidelijk een breuk in de staart zien, met een flinke verplaatsing van de wervels. Dergelijk trauma ontstaat meestal doordat de kat wegrent terwijl de staart vast zit onder bijvoorbeeld een autoband. Helaas komt dit nog met enige regelmaat voor, want twee weken na Toosje zagen wij een andere kat met precies eenzelfde breuk.

Probleem bij deze verwonding is dat de zenuwen die ervoor zorgen dat de blaas goed functioneert, in deze regio lopen en dan ook beschadigd kunnen zijn. Het kan dus zijn dat de kat incontinent is voor urine. Gelukkig was dit bij Toosje niet het geval en kon haar staart geamputeerd worden. Het ziet er net na de operatie misschien een beetje apart uit, maar als straks al het haar weer teruggegroeid is is het weer net zo'n knappe dame als voor het ongeluk!


bottom of page