top of page

Geen standaardcastratie voor Finn


Finn is een allerleukst Brits korthaar katertje die op een leeftijd is gekomen waarop hij gecastreerd mag worden. Finn was nog nooit bij ons op de kliniek geweest. Hij was bij de fokker twee keer gevaccineerd en zou naar het buitenland verhuizen. Die verhuizing ging niet door en zo kwam hij bij zijn huidige eigenaresse te wonen. De grote dag was daar en Finn werd door ons eerst onderzocht voor hij onder narcose zou gaan. Hart, longen, gewicht, dat was allemaal uitstekend in orde. Er bleek echter bij nader onderzoek van Finn zijn "edele delen" dat hij maar 1 ingedaalde testikel had. De andere testikel moest dus opgespoord worden. Cryptorchidie, ook wel een binnenbal genoemd, komt bij katten minder vaak voor dan bij honden. De testikel(s) kunnen zich hierbij in de buik bevinden tussen de nier en het lieskanaal, in het lieskanaal of tussen het lieskanaal en het scrotum. De niet ingedaalde testikel is over het algemeen een stuk kleiner. Het is van belang om systematisch te werk te gaan bij het opsporen van de ontbrekende testikel. Eerst controleren wij of de testikel gevoeld kan worden in het gebied tussen het lieskanaal en het scrotum. Dit is niet altijd even eenvoudig, aangezien dit ook een gebied is waar nogal eens in meer of mindere mate onderhuids vet aanwezig is. Bij Finn was hier geen testikel te vinden. De volgende stap is een buikoperatie. We beginnen dan in de regio van de urineblaas de zaadstreng te zoeken en als deze opgespoord is volgen wij hem in de richting van de testikel. Bij Finn bleek deze in het lieskanaal te liggen. Met enige moeite is de testikel verwijderd en de buikwond gehecht. De huid is gesloten met onderhuidse hechtingen, zodanig dat Finn geen kap of shirt aan hoefde. Als laatste is ook de normaal ingedaalde testikel verwijderd en kon onze knappe man rustig wakker worden in de opname. Dezelfde dag mocht hij met zijn bezorgde eigenaresse mee naar huis om lekker vertroeteld te worden.

Een week later kwam hij op controle. Finn had nergens last van gehad en de wond genas netjes. Hij kan thuis weer lekker spelen met zijn grote vriend Beau, de andere Britse korthaar.


bottom of page