top of page

Spickey's afvoer zit verstopt...


Spickey is een stoere boskat van 2 jaar als hij bij ons komt met de klacht dat hij sinds enige tijd veel aan zijn penis likt en sinds die middag heel vaak naar de kattenbak gaat. Dit laatste echter zonder de bijbehorende productie van urine of ontlasting. Spickey heeft die middag nog wel gegeten en braakt niet. Op onze tafel staat een attente, verder gezonde, gecastreerde kater met een overvolle urineblaas. Spickey wordt onder narcose gebracht en de blokkade van zijn plasbuis wordt met veel spoelen en geduld opgeheven. Onderzoek van de urine laat zien dat er sprake is van een enorme hoeveelheid struviet (blaasgruis). Hij krijgt naast pijnstillers ook een speciaal dieetvoer mee om alle gruis op te lossen en te voorkomen dat hij nieuw vormt. Daarbij is het van belang om te zorgen dat hij meer gaat drinken, dus krijgt de eigenaar ook wat tips mee om dat te bewerkstelligen. Spickey is snel klachtenvrij en na enkele weken controleren we de urine en er blijkt geen gruis meer aanwezig.

Helaas krijgt Spickey na enkele maanden weer klachten. Hij gaat steeds naar de bak en er komen slechts enkele druppels urine. Het verschil met de eerste keer is echter dat zijn blaas nu helemaal leeg is. Er is geen druppel urine aanwezig. Spickey krijgt pijnstillers maar de klachten blijven even hevig aanwezig. Een degelijk urineonderzoek en bacteriekweek van de urine waren niet mogelijk omdat er slechts enkele druppels urine in de blaas aanwezig waren.

Daarop wordt besloten om een röntgenfoto te maken. Hierop zijn geen blaassteentjes te zien, wel is er bij het maken van een contrastfoto een zeer dikke blaaswand aanwezig met op 1 punt een duidelijke dikte. In slechts 3% van de gevallen van blaasontsteking bij katten is een bacterie de oorzaak. De kans is dus niet zo heel groot, maar gezien de ernst van zijn klachten, het uitblijven van de reactie op de pijnstilling en het beeld op de röntgenfoto hebben we besloten hem toch met antibiotica te behandelen. 2 dagen later ging het al stukken beter en na ongeveer een week plaste Spickey weer bijna zonder klachten.

Na een maand herhalen we de röntgenfoto en Spickey zijn blaas ziet er keurig uit. Uiteraard houden de eigenaar en wij hem scherp in de gaten en zullen we zijn urine regelmatig blijven controleren.


bottom of page