top of page
Te snel werkende schildklier bij de kat
 

Een te snel werkende schildklier, hyperthyreoïdie, komt regelmatig voor bij katten. De meeste katten zijn ouder dan 10 jaar. De oorzaak is in bijna alle gevallen een goedaardige tumor van de schildklier die overactief is en dus te veel schildklier hormoon produceert.  Door deze overmaat aan schildklierhormoon gaat de stofwisseling van de kat sneller en worden organen, onder andere het hart, zwaar belast.

 

De meest voorkomende symptomen zijn meer (zeuren om) eten en toch vermageren.  En overmatig veel drinken en plassen. Ook onrust (hyperactief zijn) en diarree zijn symptomen die we regelmatig zien.

 

De diagnose is in veel gevallen al te stellen door de kat te onderzoeken.  Een bloedonderzoek kan bevestigen of er inderdaad sprake is van hyperthyreoïdie.

 

Hyperthyreoïdie is goed te behandelen, met medicatie (pillen of oorzalf), het operatief verwijderen van de schildklier, behandelen met radioactief jodium of met speciale voeding. Deze behandelmogelijkheden hebben allen hun eigen voor- en nadelen. Per patiënt wordt gekeken wat de beste behandeling is en wat de mogelijkheden voor u als eigenaar zijn.

 

Het is belangrijk de schildklierkatten regelmatig te controleren en bijvoorbeeld het gewicht goed te monitoren. Ook de nierfunctie zal gecontroleerd moeten worden, aangezien de schildklierhormonen hier ook indirect invloed op hebben omdat ze de doorbloeding van de nieren beïnvloeden. De prognose is over het algemeen zeer goed.

bottom of page