top of page
Pro-BNP bloedonderzoek bij een hartruis bij de kat

 

Het pro-BNP is een hormoon dat vrijkomt als het hart minder goed werkt. Een soort cardiale marker dus. Voordat de kat klachten heeft kan, er in het bloed al een aanwijzing zijn dat er sprake is van schade aan het hart. In de humane gezondheidszorg wordt de marker al veel langer gebruikt.

 

De meting van het pro-BNP kan dus bijdragen aan het in een vroeg stadium opsporen van de hartaandoening HCM. De bloedtest kan gebruikt worden als screening van het hart. Bij een verhoging van de waarden is het advies om een echo te laten maken van het hart.

 

Bij een lage pro-BNP is het niet waarschijnlijk dat de kat een hartprobleem heeft. Een verhoging van de waarde kan echter ook een andere oorzaak hebben dan HCM. Het is dan ook altijd belangrijk een goed lichamelijk onderzoek te doen en de bevindingen daarvan mee te nemen bij de beoordeling van deze bloedtest.

 

Een praktische toepassing is het meten van dit hormoon bij katten met een hartruis. Niet elke hartruis geeft problemen. Zo heb je een extra hulpmiddel om te beoordelen of het noodzakelijk is om bij een kat met een hartruis een hartecho te laten maken, bijvoorbeeld als een kat onder narcose moet voor een operatie.

 

bottom of page