top of page
Diarree bij kittens en volwassen katten

 

Diarree bij kittens komt regelmatig voor.  Vaak is het kitten niet ziek en gaat de diarree vanzelf weer over. Als het kitten echter ziek wordt, zoals sloomheid of niet willen eten, kan het snel achteruitgaan. Kittens drogen snel uit en kunnen een te lage bloedspiegel (glucose in het bloed) krijgen.  Een kitten met diarree vraagt daarom ook speciale aandacht en het is dan ook belangrijk om een afspraak te maken bij de dierenarts.

Belangrijk is de oorzaak van de diarree vast te stellen, zodat de juiste behandeling kan worden ingesteld.  Antibiotica worden helaas nog vaak voorgeschreven maar zijn zelden geïndiceerd.

 

Diarree bij de volwassen kat kan meerdere oorzaken hebben. Bij jonge katten worden als oorzaak vaak voeding, een allergie, een virus of parasieten gezien. Bij oudere katten kan diarree ook veroorzaakt worden door tumoren van de darm of door ziekten van andere organen (bijvoorbeeld nierfalen). Indien de diarree niet binnen enkele dagen vanzelf overgaat, de kat afvalt, ziek toont of niet meer wil eten, is het belangrijk een afspraak te maken bij ons op de kliniek. Naast ondersteunende maatregelen kan dan de oorzaak van de diarree achterhaald worden en zo de juiste therapie worden ingesteld.

 

bottom of page