top of page

De Week van de Teek.


15 april start de Week van de Teek. Tijdens deze week wordt er landelijk aandacht gevraagd voor teken en de gevolgen van tekenbeten. Weet u wat u kunt doen om tekenbeten bij uw kat te voorkomen? En wat de gevolgen van een tekenbeet kunnen zijn?

Waar wonen teken

Teken leven in hoog gras, bosjes en duinen. Ze wachten in lage begroeiing totdat een mens of dier langskomt en laten zich dus niet vanuit een boom bovenop je vallen. Het duurt even voordat ze vastzitten en bloed gaan zuigen. Als ze na een aantal dagen vol zijn, laten ze zich weer vallen.

Er zijn verschillende tekensoorten. In Nederland zien we vooral de schapenteek, Ixodus Ricinus.

Teken kunnen diverse ziektes overdragen. Bij mensen is vooral de ziekte van Lyme bekend. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi.

Er is bij katten nog maar weinig bekend over door teken overgedragen ziektes. Wel komt er gelukkig steeds meer aandacht voor.

Hoe verwijder je een teek

Teken kun je beste binnen 24 uur verwijderen door ze met een speciaal tekenpincet of tekenhaakje vast te pakken en ze vervolgens met een draaiende beweging te verwijderen. Draai net zo lang tot de teek loslaat. Ga niet trekken of wrikken. Het maakt overigens niet uit of je links- of rechtsom draait. Gebruik geen alcohol of andere middelen bij het verwijderen van de teek. Dat mag wel nadat de teek is verwijderd.

Op de plek waar de teek gezeten heeft ontstaat vaak een klein bultje, vooral als de teek wat langer vast heeft gezeten. Dit kan verder geen kwaad.

Tekenpreventie

Er zijn diverse middelen voor tekenpreventie bij katten. Niet alle middelen zijn even geschikt voor ieder dier. Gebruik zeker geen middelen voor de hond bij de kat. Deze zijn namelijk giftig voor katten! Wij kunnen u aan de balie de beste informatie geven, specifiek voor uw kat. Kom dus gerust langs, we adviseren u graag.


bottom of page