top of page
Longworm bij de kat
​

Katten kunnen besmet raken met de kattenlongworm, Aelurostrongylus Abstrusus. Deze worm leeft in de longen van de kat en kan daar ernstige schade toebrengen.

Slakken in de leefomgeving van de kat kunnen besmet zijn met de longworm. Deze slakken kunnen de kat direct besmetten, maar ook indirect, doordat de kat bijvoorbeeld een muis of vogel opeet, die een besmette slak gegeten heeft. Via de darm van de kat komen de larfjes in het lichaam terecht en trekken daar door naar de longen. In de longen ontwikkelen de larfjes zich tot volwassen longwormen. Deze produceren eitjes, welke door de kat opgehoest en vervolgens doorgeslikt worden. Via de ontlasting verlaten deze eitjes het lichaam en besmetten vervolgens weer de slakken.

Katten die een longwormbesmetting hebben, vertonen vaak pas verschijnselen als er een flinke besmetting is. De verschijnselen bestaan dan vaak uit hoesten en een moeizame ademhaling. Ook kunnen de dieren mager worden.

Op een röntgenfoto van de longen kunnen vaak verschillende veranderingen te zien zijn, maar geen enkele verandering is specifiek voor longworm. Om de diagnose te stellen moet er onderzoek gedaan worden naar de larfjes in de ontlasting van de besmette kat.

De behandeling bestaat vervolgens uit het toedienen van specifieke ontwormingsmiddelen. De vooruitzichten na behandeling zijn afhankelijk van de hoeveelheid schade die er in de longen is opgetreden. Ga dus altijd met een hoestende kat naar de dierenarts.

​

​

© 2015 door Kattenkliniek Felicare. Gemaakt met Wix.com

bottom of page