BEL ONS: 035 - 73 70 425
NIEUWEWEG 14 A, 3765 GD, SOEST
SPOED: 0900 222 3000
Astma / bronchitis bij de kat
Astma is vaak de oorzaak bij chronische hoestklachten van de kat. Bij deze aandoening zijn de luchtwegen ontstoken en de bronchiën (vertakkingen van de luchtwegen) vernauwd. Bij bronchitis is de oorzaak veelal vervuilde lucht of bijvoorbeeld sigarettenrook. Bij astma is er sprake van een allergische reactie. Door verkramping van de spieren vernauwen de luchtwegen en ontstaan benauwdheidsaanvallen. Bij siamezen en andere oosterse katten komt de aandoening relatief vaak voor.
Symptomen:
-Hoesten
-Aanvallen van benauwdheid
-Zwaar ademen of een piepende ademhaling
Een bacteriële longontsteking, grasspriet in de luchtwegen, longworm of tumoren van de longen kunnen dezelfde klachten geven. In de kliniek kunnen we vaststellen of er inderdaad sprake is van astma.
Astma is goed te behandelen en heeft, indien op tijd met een behandeling wordt gestart, een goede prognose. Als te lang gewacht wordt met behandelen kan onherstelbare schade optreden aan de longen.
De behandeling bestaat uit het geven van ontstekingsremmers. Het merendeel van de katten laat het bijzonder goed toe om deze medicatie via de ademhaling, met pufjes, te geven. Het voordeel hiervan is dat er geen schadelijke bijwerkingen optreden, wat wel het geval is indien de kat langdurig op prednisolon tabletten staat.
Ook is het belangrijk te zorgen voor schone lucht. Dus niet in huis roken, geen luchtverfrissers in huis, en zorgen voor niet-stuivende, parfumvrije kattenbakkorrels.