top of page
Trimmen

De meeste katten hebben nauwelijks hulp nodig bij het verzorgen van hun vacht. Af en toe een gezellige borstelbeurt volstaat vaak prima. Er zijn echter situaties denkbaar waarin de kat hulp nodig heeft bij het onderhouden van de vacht.

Zo zijn er bijvoorbeeld heel oude dieren die, ook vaak door artrose, minder goed alle delen van het lichaam kunnen bereiken. Of dieren die minder soepel zijn door een ongeluk.

Daarnaast zijn er natuurlijk rassen met een enorme (onder)vacht. Denk aan een Brits korthaar of een Perzisch langhaar. Al deze dieren hebben een grotere kans op het ontwikkelen van klitten en vervilte delen in de vacht. Als eigenaar moet je je kat dan helpen om te voorkomen dat het uiteindelijk 1 groot stevig tapijt wordt dat er op je kat zit.

Soms zie je op internet foto’s van katten die bij een trimsalon geweest zijn en waarbij er schijnbaar meer haar naast de kat ligt dan erop zit. Dat noemt men ook wel ontwollen en het ziet er natuurlijk erg spectaculair uit. En het lijkt ook heel praktisch voor u als eigenaar, want als dat allemaal achterblijft in de salon, dan ligt het niet meer in uw woning. Klopt. Maar het is niet de methode die aan te raden is. De vachtkwaliteit kan hierdoor uiteindelijk slechter en het probleem groter worden.

De nieuwe manier van trimmen van de kat is bekend onder de term vachtvriendelijk. Hierbij wordt alleen het losse haar verwijderd en de ondervacht er niet “uitgetrokken”. Plekken met vervilting worden goed uitgekamd en eventueel, als het echt niet anders kan, geschoren.

Katten worden bij voorkeur niet gewassen. Naast de enorme stress die dit voor de meeste katten oplevert, zorgt het er ook voor dat de kat een andere geur heeft. Vaak zelfs behoorlijk geparfumeerd. Dat is voor de kat zelf niet prettig en kan zelfs leiden tot conflicten met thuisgebleven katten omdat de kat die terugkomt van de salon echt volledig anders ruikt. En communicatie bij katten verloopt nu eenmaal voor een heel groot deel via geur.

bottom of page